1. Maj – åh nej!

I år er der for en gangs skyld noget at fejre d. 1. maj – at den falder på en søndag! 1. maj er som bekendt arbejdernes internationale kampdag og bevares, vi kan da takke eller bebrejde alt efter overbevisning, arbejderne for deres store andel i det samfund, der er opbygget med alt, hvad det betyder… Men er det så det, der fejres landet over d. 1. maj?

Svaret er nej! 1. maj er en undskyldning for især studerende til at droppe bøgerne og drikke sig fulde under dække af politisk engagement. Herudover består de deltagende af socialistiske partikammerater for hvem dagen er årets højdepunkt for politisk agitation og hyldest af ypperste præsterne i hvad der er det fremtidige Røde Kabinet, og hvad der ellers befinder sig længere ude til venstre på det politiske overdrev. Til sidst må vi ikke glemme alle de andre Hang-Arounds, for hvem dagen er en før-fest til eller mindelse om de glade Roskilde Festival dage.

Det er i og for sig også fint nok. Problemet opstår når denne 1. maj udvikler sig til en hel eller halv fridag! 1. maj har særstatus som halv eller hel fridag på offentlige arbejdspladser og dette er en skandale. 1. maj er en venstreorienteret politisk manifestation og hvis man ønsker at have fri denne dag, kan man søge sin arbejdsplads om fri. Hvorfor skal ansatte, der ikke har en venstreorienteret politisk orientering, holde obligatorisk fri på denne dag? Der er ikke en rimelig forklaring på dette og det burde afskaffes. Jeg var personligt forarget, da jeg for et par år siden erfarede, at jeg ikke havde timer og mit institut var lukket pga. 1. maj.

1. majs status er overenskomst bestemt, hvilket selvfølgelig er forhandlet igennem en fagforening, som pr. definition er rød. Fagforeninger er heldigvis også ved at uddø – en udvikling der kun kan gå for langsom, men det er en anden diskussion…

Det står folk frit for at fejre 1. maj, det må dog ikke presses nedover hovedet på nogen, såvel som andre politiske markeringer heller ikke skal markeres med fridage. Derfor kan vi trods alt også glæde os over, at 1. maj i år falder på en søndag, så det ikke i år er en gratis fridag. I tider med mangel på arbejdskraft og økonomisk smalhals kunne man hente en helt gratis gevinst ved at betragte 1. maj, som det den er, nemlig en helt almindelig dag.

1. maj har helt grundlæggende overlevet sig selv. Den gamle arbejderklasse er blevet til nutidens middelklasse og de flag, sange og symboler i det hele taget, der definerer 1. maj er ekkoet af en gammel sang, som synger på sidste vers. De politiske venstrefløjspartier burde flytte deres landsmøder til 1. maj og markere dagen således, fordi 1. maj i dens nuværende form er et fortidslevn.

Afslutningsvis vil jeg gøre opmærksom på at professor Peter Kurrild Klitgaard, har bevist, at det ikke er solidaritet, indignation, en større fælles sag eller andre legitime politiske drivkræfter, der er den væsentligste forklaring på tilslutningen til 1. maj, det er såmænd – vejret! Se her.

This entry was posted in Samfund & Politik and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to 1. Maj – åh nej!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *