Anakronismen 1. maj

I Tirsdags var det 1. maj og traditionen tro blev det markeret verden over som arbejdernes internationale kampdag. Arbejdernes interesser har traditionelt set været varetaget af de socialistiske partier og i særdeleshed fagforeninger hvorfor, at fejringen af 1. maj i høj grad har været en lige så stor markering af det at være venstreorienteret som at være arbejder.

Der er ikke mange traditionelle arbejdere tilbage i Danmark og de fleste betragter sig selv som lønmodtagere snarere end arbejdere. I Danmark burde man dog sløjfe 1. maj som arbejderenes kampdag. Venstrefløjen kan beholde dagen som en markering og fejring af det at være socialist. Jeg har tidligere debatteret det groteske i, at dagen for mange er en fridag og det vil jeg ikke gentage her.

Såfremt, at man vil fastholde 1. maj som Arbejdernes kampdag, burde dagen skifte karakter. Det er nemlig en illusion, at arbejder og venstrefløjen er en symbiose, tværtimod viser en undersøgelse på baggrund af det sidste folketingsvalg, at Venstre er det største arbejder parti, når arbejdere defineres som ufaglærte og faglærte. 31,8 pct. af denne gruppe stemte på Venstre hvor imod, at kun 22,2 pct. stemte på Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti er den tredjestørste største stemmesluger med 20,8 pct. Et klart flertal af Arbejderstemmerne falder altså ud til borgerlig side. Det er derfor et falsk billede, når Arbejders kampdag gøres til en venstreorienteret hyldestforestilling. Denne måde at fejre 1. maj er nærmest ekskluderende for en overvægt at de faktiske arbejdere. Hvis, det man reelt ønsker, er en fejring og markering af arbejderne, burde man markere dagen anderledes. Dette er selvfølgelig utopisk at tro og 1. maj vil fortsætte som en anakronisme uden indhold. De rigtige arbejdere går på arbejde, mens de studerende og indædt overbeviste på venstrefløjen mødes til fællesskab og bekræftelse af egne holdninger i fælledparken.

This entry was posted in Samfund & Politik and tagged , , . Bookmark the permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *