Den kongelige undersøger aflivet

KongesøgerI forbindelse med dannelse af SFR regeringen efter valget i 2011 blev Helle Thorning Schmidt beskrevet som forhandlingsleder. I en artikel i Kristelig Dagblad så jeg dog Professor Tim Knudsen påpege, at den rette betegnelse ikke var Kongelig Undersøger men Forhandlingsleder. Da jeg så forsøgte at få dette verificeret blev forvirring total, da jeg i Folketingets eget leksikon kunne læse en artikel, der sidestillede de to begreber.

Jeg skrev derfor til Tim Knudsen for at spørge, hvad der var op og ned i denne sag. Han måtte indrømme, at det faktisk også var uklart for ham og han ville undersøge det nærmere.

Jeg er nu blevet opmærksom på, at Tim Knudsen sammen med Folketingets Bibliotekschef Hanne Rasmussen i 2012 har skrevet artiklen ”Den underlige kongesøger – om regeringsdannelser” i Økonomi og politik, vol. 85.

I artiklen konkluderer de at:

”Efter en gennemgang af samtlige mandater, som er afgivet i forbindelse med regeringsdannelser siden 1953 og efter en gennemgang af den juridiske, historiske og politologiske litteratur om regeringsdannelse, konkluderer de to forfattere, at termen ikke anvendes i de officielle mandater, men er en populær betegnelse uden noget reelt indhold som skaber mere uklarhed end klarhed. Det til trods har termen og flere andre termer herunder designeret statsminister, som ikke forekommer officielt, også været anvendt i akademiske arbejder. For at undgå uklarhed anbefales det ikke at bruge termen kongelig undersøger og andre ikke officielt anvendte begreber indenfor hverken den historiske eller den politologiske forskning.”

Den kongelige undersøger er hermed aflivet – længe leve forhandlingslederen!

This entry was posted in Samfund & Politik and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *