En hyldest til varebåndet

Noget af det gode ved at bo i udlandet i perioder er, at man får sat dansk skik og brug i perspektiv. Det kan betyde, at man bliver bekræftet i, at den danske metode er den bedste, men i mange tilfælde kan det modsatte være tilfældet. Jeg har i perioder boet i London, Bruxelles og Barcelona og har desuden været på ferie på adskillige destinationer, hvor de alle har det samme ganske forfærdelige system og det irriterer mig lige meget hver eneste gang, jeg støder på det. Det, jeg tænker på, er den fuldstændigt irrationelle mangel på plads til ens varer, når man handler ind! I disse lande er det skik, at indkøbsassistenten skal pakke dine vare sammen i poser. Hvilket medfører meget længere køer end nødvendigt i supermarkeder og hos købmænd. Jeg har ofte tænkt på, hvad denne insisteren på irrationel adfærd skyldes. Mit bedste bud er, at det er et historisk betinget fænomen, hvor denne skik forbindes med god og personlig service. En anden mere økonomisk forklaring er nok, at mindstelønninger er væsentligt lavere i Danmark og at der derfor ikke er væsentligt incitament til at effektivisere.

Men det er jo ikke god service: Jeg kommer ikke i supermarkedet for at socialisere med indkøbsassistenten og jeg medgiver gerne, at jeg er en ærketypisk kold og tillukket nordeuropæer, men det er ikke mit indtryk at mere varmblodede sydlandske temperamenter foretrækker denne misforståede service fremfor at komme hurtigere igennem betalingsseancen. Typerne, der nyder den personlige kontakt, har vi også i Danmark, de har som regel en fødselsattest fra før 1945 og to XX kromosoner.

Briterne, belgierne og catalanerne tror jeg ikke tænker over denne praksis, for dem har det jo altid været sådan. Men jeg tror, at de vil opleve det som en åbenbaring ikke mange niveauer under hjulet, når de får øjnene op for de lange varerbånd, hvor noget så simpelt som en adskillelses væg tillader hele to kunder, at pakke deres vare samtidigt.

På den positive side gør dette dog, at jeg hver eneste gang, jeg handler ind, opnår en lille glæde over at bo i Danmark.

This entry was posted in The Good Life and tagged . Bookmark the permalink.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>