Frydenholm

Kan noget så kedeligt som en roman om 2. Verdenskrig med udgangspunkt i provinsen stadig være interessant? Svaret er ja.

Romanen Frydenholm er først og fremmest fantastisk på grund af Hans Scherfigs fantastiske satiriske skrivestil. Sproget er enkelt uden høje lixtal, men han formår at skrive utroligt raffineret og beskrive personer morsomt, rørende og præcist via hans særlige ironiske stil, som, jeg tvivler på, er mulig at oversætte uden at tabe dens unikke stil. Romanen er en viderefortælling af bogen ”Idealister”, som beskæftigede sig med mellemskrigsperioden og tidens fascination af det mystiske og okkulte. Mange af karaktererne går således igen og settingen er fortsat det sydsjællandske Præstø.

Der kører en række historier i romanen, men hovedhistorien handler om den ulovlige fængsling og internering af danske kommunister under 2. verdenskrig. Scherfig bygger historien på en grundig research, der giver romanen et dokumentarisk tilsnit. Det beskrives, hvordan danske myndigheder fra øverste hold overvåger det kommunistiske danske miljø og da besættelsen rammer, frivillig udleverer oplysningerne om de danske kommunister til tyskerne. De danske kommunisters grundlovssikrede rettigheder tilsidesættes og de interneres uden at blive fremstillet for en dommer i Horserødlejren i mange måneder. Den officielle forklaring fra de danske myndigheder er, at man beskytter kommunisterne fra nazisterne ved at internere dem.

Der er ingen tvivl om, hvor den stærkt profilerede kommunist Scherfigs sympati ligger, som læser skal man have dette i mente, når romanen læses, men Scherfigs kommunistiske sympatier er ikke forstyrrende for læsningen af bogen. Det er klart, at Scherfig er meget kritisk overfor adelen, systemet, bønderne og borgerskabet, mens heltene er kommunisterne og mere jævne folk. En af bogens helte er den radikale landsby læge, som man ikke behøver megen fantasi til at overføre til Ove Sprogøes rolle som Dr. Hansen i Matador. I det hele taget har romanen mange paralleller til Matadors karakterer og provinsbeskrivelse. Jeg har også hørt, at hvis man kombinerer Frydenholm og Livsens Ondskab, så har man Matador. Jeg kan dog ikke udtale mig om dette, da jeg hverken har set eller læst Livsens Ondskab.

Romanen skal læses som en skarp kritik af den danske samarbejdspolitik og småborgerligheden. Nazisterne i bogen udgøres af et sammensurium af halv tosser, forbrydere, småborgere og adelige. Der er ingen tvivl om, at Scherfig har et politisk ærinde med bogen, men det er korrekt, at de danske nazister var et sammenrend af forskellige eksistenser.

Tiden var en anden, hvor kommunisterne med god grund blev anset for en trussel næsten på linje med nazisterne, men hvor tidens omstændigheder dog gjorde, at kommunisterne var i forreste række i modstandsbevægelsen og som sådan havde en afgørende betydning for at rehabilitere Danmarks omdømme i forhold til omverdenen. Selvom modstandskampen i historiens lys forekommer som en altruistisk faderlandskærlighedserklæring, skal man ikke glemme, at dette ikke var tilfældet for kommunisterne, som udover kampen imod nazismen og facismen kæmpede for deres drøm om en samfundsomstyrtning af Danmark. I dette perspektiv var der særdeles god grund til at holde øje med kommunisterne fra en samfundsmæssig synspunkt. Men bogen stiller også det højaktuelle spørgsmål om, hvor langt man skal gå i retning af, at knægte de grundlovssikrede frihedsrettigheder som demokratiet bygger på i et forsøg på, at beskytte samfundet mod terrorisme, uro og samfundsomstyrtende virksomhed. Det er denne debat, der i dag i flere tilfælde fører ellers umage kræfter som CEPOS og den ydre venstrefløj sammen. Scherfigs bog er således en interessant påmindelse og indspark i dagens debat.

This entry was posted in Bøger and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Frydenholm

 1. Michael Edahl says:

  Selvfølgelig kan du da ikke give en storstilet analyse på den plads, du har til rådighed. Men; som læser af Frydenholm – vistnok for tiende eller ellevte gang – må jeg sandelig medgive dig, at du har gjort et godt job. Hvad “værre” er: det, du har hørt angående en kombination af bogen og Livsens Ondskab, har jeg nu hørt fra dig. Jeg er meget tilbøjelig til at tro, at det vi hører er rigtigt. Jeg håber, at det kan motivere dig til at læse Livsens Ondskab også – om ikke andet fordi du så ellers vil blive snydt. Til gengæld har jeg ikke nogen uddannelse i litteratur – men tør lægge hovedet på blokken på, at den dersens kombination måske i virkeligheden har ret meget på sig.

  Med venlig hilsen – og tak for at demonstrere, hvordan man kan gøre noget så langt så kort.

 2. Mads says:

  Hej Michael,

  Tak for din kommentar og de pæne ord. Det sætter jeg pris på.

  Jeg tror, at jeg snart skal have bestilt Livsens Ondskab.

  Mvh

  Mads

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *