I weekenden var jeg folket

I den forgangne weekend var der for anden gang Folkemøde i AllingeBornholm. For en politisk interesseret som jeg var det derfor en oplagt mulighed for at besøge det dejlige Bornholm for kun tredje gang i mit liv og for første gang med overnatningerne. At Bornholm er en utrolig smuk og charmerende ø fik jeg mere end bekræftet på den ca. 25 km. lange cykeltur fra Rønne til Allinge, som bød på alt fra idylliske Morten Korchske scenarier og smukke udsigter til stejle bakker, der var uden for kategori i selv en Tour de France sammenhæng.

Selve folkemødet mindede mest af alt om en musikfestival, der var et stort udbud af arrangementer, men man fik ikke set mange af dem – jeg fik reelt kun set halvandet debatarrangement fra fredag eftermiddag til lørdag aften. I stedet snuser man rundt på må og få og mærker stemningen og lader sig styre af, hvor den gratis mad og øl findes. At tage til Folkemødet kan blive en meget billig affære, da man reelt kan spise sig mæt i smagsprøver eller rigtig mad (hvis man lurer de rigtige arrangementer, som f.eks. hos DI) og drikke sig beruset i gratis fadøl.

En af de største diskussioner angående Folkemødet er, om det er et reelt FOLKE-møde eller blot en organiseret sammenkomst mellem politikere, medier og interesseorganisationer. Det klare indtryk efter en weekends folkemøde er klart det sidste. Det første spørgsmål man blev mødt af fra folk overalt på mødet var: “Hvor kommer du fra?” Og i denne sammenhæng ville det have været mærkeligt at svare Toksværd lidt udenfor Næstved! Antagelsen overalt var, at man enten var aktiv i et parti, arbejdede for en organisation eller var fra et medie. Når jeg så svarede, at jeg repræsenterede folket mødte jeg stor anerkendelse og respekt – sådan nogle som mig havde man godt nok ellers ikke stødt på.

Men folkemødet er stadig i sin spæde start og der kan være en pointe i, at Folkemødet reelt starter som et eliteprojekt, som langsomt kan blive mere folkeligt, jeg synes i hvert fald, at rammerne er fine. De folkevalgte er tilgængelige, hvis man vælger at deltage. Fordelen ved at arrangementet stadig er relativt elitært er, at diskussioner kan blive interessante og kvalificere. Jeg overværede en debat om det danske sundhedssystem og ansvarsfordelingen mellem regioner og kommuner og det var en spændende diskussion, hvor også spørgsmålene fra “salen” var relevante og stillet af personer med stor indsigt på det gældende felt.

Det gode ved Allinge er, at det er svært at komme væk, hvilket betyder, at politikkerne er nemmere at fastholde, bagsiden er selvfølgelig helt oplagt, at det også er meget svært for den almindelige borger at deltage. En illustration af “folkesammensætningen” i Allinge under Folkemødet var, at under fodboldkampen mellem England og Sverige fredag aften – som jeg overværede på Gæstgiveren, som er stedet, hvor man mødes om aftenen – kiggede jeg på et tidspunkt rundt i lokalet og her var omtrent hver anden person ud af de måske 40, der var i rummet, kendte offentlige personer.

Efter sigende er besøgstallet steget fra 10.000 sidste år til omkring 30.000 i år. En stor del af stigningen skyldes nok også deltagelse fra flere interessenter. Men i princippet er repræsentanter fra interessenter også folket, hvilket man ikke skal undervurdere. Uanset hvad man måtte mene om Folkemødets folkelighed, så tror jeg, at det er en tradition, der er kommet for at blive. Med eller uden folket så tror jeg, at mødet repræsenterer en værdi for politikere, interesseorganisationer og medier, der gør, at denne treenighed vil værne og udbygge folkemødet, så det får status af en egentlig tradition. Hvis folket får mod på at deltage, tror jeg såmænd også, at der er plads til dem.

This entry was posted in Samfund & Politik and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>