Superliga optakt 2014

Det bliver en spændende sæson i Superligaen – i begge ende. Det eneste, der synes sikkert, er, at Hobro rykker ned. Jeg tror, at det bliver sæsonen, hvor vi vil se FCK og Brøndby tilbage i rollerne som ligaens lokomotiver, der vil afgøre mesterskabet internt imellem sig. I den anden ende vil OB endnu engang kæmpe mod nedrykningen og Troels Bech vil være i fare for en historisk tredje fyring i OB. Det er svært med forudsigelser i slutningen af Juli ved Superligaens opstart, da der stadig er mere end en måned tilbage af transfervinduet. Det er dog spåmandens lod. God sæson til alle!

Holdene kommenteret i den rækkefølge de slutter i Superligaen.

1. Brøndby

I modsætning til sidste år, hvor Brøndby skiftede kraftigt ud I truppen, er det nu kontinuitet, der præger holdet, der blot har ændret på to væsentlige positioner I truppen, hvor Kenneth Zohore og Khalid Boulahrouz er forsvundet og erstattet af Johan Elmander og Fredrik Semb Berge, hvilket samlet set vurderes som en styrke. Den store udskiftning gjorde, at holdet ikke vandt I sidste sæsons første syv runder, hvilket med garanti ikke vil ske I denne sæson. Holdets genfundne stabilitet kan føre dem til mesterskabet og det faktum, at en ung trup har fået en sæsons mere erfaring giver forhåbninger om, at de mange uafgjorte kampe kan veksles til flere sejre. En ubekendt, der dog tæller på positiv siden er, at det forlyder, at man vil forstærke holdet yderligere bl.a. i forsvaret.

2. FC København

Holdet må siges at være sæsonens store ubekendte, da man nærmest har skiftet ud, hvad svarer til et helt hold. På papiret virker det som om, at man har handlet rigtigt godt ind. Men det vil kræve tid for holdet at blive spillet sammen og agere som Ståle Solbakken ønsker. Holdet har dog så meget styrke, at det vil være en kæmpe overraskelse og skuffelse for dem selv, hvis de ikke kommer I minimum top 2.

Nicolaj Jørgensen er endelig skadesfri, hvilket er en kæmpe forstærkelse og Andreas Cornelius har nu haft et hold år til at få styrket selvtilliden og komme I omdrejninger igen. Samarbejdet mellem disse to unge offensive profiler vil blive en kæmpe gevinst for FCK.

3. Esbjerg

Holdet var en af sidste sæsons store oplevelser, særligt I forbindelse med deres imponerende Europa togt, der bragte dem videre fra deres Europa League pulje til to forårskampe mod Fiorentina. Europa eventyret kostede dyrt I pointtab for holdet I Superligaen omkring afslutningen af efteråret. Uden denne nedtur kunne holdet muligvis have spillet med helt fremme om guldet I foråret.

Esbjerg har formodentligt lært af sidste sæson og har desuden fået styrket deres økonomiske basis, hvilket har givet store friheder I forhold til styrkelse af deres fodboldhold. De har mistet to store profiler I Kian Hansen og Peter Ankersen, men har hentet tidlige erstatninger ind I Ryan Johnson Laursen og Michael Jakobsen. Jeg tror på en rigtig god sæson for Esbjerg, som det bedste hold I gruppen lige under Brøndby og FCK.

4. FC Midtjylland

Sidste sæson kunne have været den hidtil største I FC Midtjyllands historie, men holdet svigtede I den afgørende fase og allerværst I sidste spillerunde, hvor holdet lod FCK overtage den 2. plads, der ville have givet afgang til Champions League kvalifikationen. Den store frygt var, at holdet ville falde fra hinanden her I sommer, da klubben var I store økonomiske problemer. Manden med papkassen er dog dukket op I form af engelske Mathew Benham og det har gjort, at man har kunne holde på en spiller som Erik Sviatchenko, der ellers nok ville have skiftet til FCK. Nu har man nøjes med at vinke farvel til Jonas Lössl og Jesper Juelsgaard.

Der forlyder, at man vil hente lidt spillere inden transfervinduet lukker og det sikrer en stærk trup, der også altid bliver suppleret af spændende spillere fra klubbens eget talentakademi.

5. AAB

AAB er holdet det af og til dukker som en trold af en æske og overrasker alle og vinder det danske mesterskab. Denne cyklus indebærer dog også, at man mister en del profiler og må bygge op igen. Foreløbigt er den største profil Kasper Kusk forsvundet, men man har til gengæld hentet Niclas Helenius og Thomas Enevoldsen tilbage, hvilket virker som ganske fornuftige handler. Når jeg ikke tror, at det bliver til mere end en 5. plads oven på sidste sæsons triumftog skyldes det dog, at holdet vil få problemer I forhold til, at de også skal spille europæisk. Desuden tror jeg ikke, at holdet kan holde kadencen og der vil komme flere dårlige perioder for holdet, der vil falde til et mere jævnt niveau. Det kan heller ikke udelukkes, at flere profiler som Nicolaj Thomsen vil forsvinde, inden transfervinduet lukker.

6. FC Nordsjælland

FC Nordsjælland har meldt kulør, man ønsker at være en udviklingsklub frem for, at gå efter den faste placering i toppen af dansk fodbold, som man havde mulighed for efter mesterskabet og deltagelsen i Champions League. Holdet står overfor en overgangssæson, hvor man vigtigst af alt har ændret i trænerstaben og den sportslige ledelse og måske derved også en del af det sportslige fundament, som succesen har været bygget på.

FC Nordsjælland har stadig et stærk fundament, men det sal blive spændende at se, hvilket hus Olafur Kristjansson vil opbygge på denne grund. Spillermaterialet ser godt i en trup, der på bedste Guardiola maner er opbygget omkring midtbanespillere.  FC Nordsjælland vil få en hæderlig placering og så skal det blive spændende om næste sæson peger opad eller nedad i tabellen.

7. Randers

Randers er rækkens mest rendyrkede midterhold, hvilket dog i en 12 holds liga med to nedrykkere betyder, at de som regel vil komme i nedrykningsfare i løbet af sæsonen. Holdet ligner holdet fra sidste sæson, dog med de to væsentlige ændringer, at der er byttet ud på målmandsposten og så er plaffeministeren aka. Ronnie Schwartz forsvundet. Ronnie Schwartz var vigtig sidste sæson, da Randers havde klat bedre resultater med ham på holdet end uden.

Håber for kronjyderne er, at Djiby Fall kan få en genopstandelse og de derved vil have en fuldgod erstatning. Det virker dog tvivlsom givet den forfatning senegaleseren var i sidste sæson. Randers bliver sæsonens rugbrød og deres stærke fundament opbygget af træner Colin Todd vil bære dem igennem.

8. Sønderjyske

Sidste sæson var en Sønderjyske classic – en forfærdelig efterårssæson og en glimrende forårssæson. Holdet plejer at skifte en del ud henover sommeren, hvilket afspejler sig i resultaterne. I vinters fik man hentet Robin Okotie ind og det var med til at gøre en forskel, da han scorede 11 mål og var stærkt medvirkende til at redde sønderjyderne.

Sønderjyske er eksperterne i at overleve i Superligaen, det vil også ske i denne sæson og jeg tror, at de vil komme i færre problemer i denne sæson, da der er større stabilitet i trupsammensætningen og rivalerne er svagere.

9. FC Vestsjælland

Det skal blive spændende at følge rækkens grå mus Post Ove Pedersen. Klubben har signaleret, at man vil noget nyt, da man har forfremmet Michael Hansen fra assistent til cheftræner. I sidste sæson reddede klubben sig en ny sæson i Superligaen ved hjælp af særlig en solid defensiv, der var i stand til at lukke en kamp ned.

Det skal blive spændende om truppen er stærk nok til at føre ambitioner om mere dominans på bolden ud i virkeligheden. Klubben var tidligt ude med deres handler og har derfor haft en hel opstart, hvor man har kunne køre holdet ind, det må derfor forventes, at holdet vil ligge godt ud, selvom manglen på en rigtig målscorer er udtalt. Spøger Thomas Dalgaard i kulissen?

10. OB

Jeg tror, at det der redder OBs liv i Superligaen er, at oprykkerne er for svage, for det ser ikke godt ud for OB. OB består af Rasmus Falk, Emil Larsen, Baskim Kadrii og resten. Resten er højest habile Superligaspillere og de fleste spillere, der hører til i den nederste del af Superligaen. Rutinerede Anders Møller Christensen er væk og som erstatninger er Lasse Nielsen fra FC Vestsjælland hentet ind. Han er muligvis rækkens målfarligste forsvarsspiller, men i defensiven var han ikke altid lige stærk og det bliver interessant, at se ham med en svagere forsvarsmakker end Jean Claude Bozga.

OB truppens bedste bud på en angriber er Darko Bodul, der indtil videre i hans OB tid har været alt andet end fremragende og holdet har virkelig brug for en stærk angriber, hvis det skal blive til mere end en bundplacering. OB har dårlig økonomi og det bliver interessant, om holdet overhovedet stadig indeholder de tre store profiler, når transfervinduet lukker.

11. Silkeborg

Er nutiden elevator  hold i Superligasammenhæng og jeg forventer, at det fortsætter i denne sæson. 1. Division er blevet stærkere, men toppen er også udjævnet og Silkeborg rykkede op, da de i sidste ende var det mest stabile hold. De vil få jævnt med point i Superligaen, men jeg tror ikke, at de er stærke nok til for alvor at trække fra i bundstriden.

Der er ikke de store midler til at hente forstærkninger  og holdet skal håbe på, at andre hold flopper og de derved kan redde sig op på den rigtige side af stregen.

12. Hobro

1. divisions brumbass der ikke burde kunne flyve, men gjorde det så flot alligevel. Holdet er ikke væsentlig forstærket og hvis man kigger udelukkende på forårssæsonen i 1. Division havde holdet været tæt på nedrykning til 2. Division. Nu befinder holdet sig i Superligaen og på nær en række overraskelser i løbet af sæsonen vil holdet være en stensikker nedrykker. Man har rækkens laveste budget og kan således ikke hente profiler ind. Holdet er ikke fuldtidsprofessionelt som resten af holdene i rækken og det vil få betydning over en hel sæson. Holdet vil vinde meget sympati men knap så mange point.

 

Troværdigheden af disse forudsigelser understøttes måske af mine forudsigelse fra sidste sæson. De var (reelle placering i parentes):

1. FC København (2)

2. FC Nordsjælland (6)

3. Brøndby (4)

4. FC Midtjylland (3)

5. Randers (7)

6. AGF (11)

7. Sønderjyske (10)

8. Esbjerg (5)

9. OB (8)

10. AAB (1)

11. FC Vestsjælland (9)

12. Viborg (12)

This entry was posted in Fodbold and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *