Superligaoptakt 2013-2014

Nedenfor har jeg givet mit bud på slutstillingen i Superligaen 2013/14 inden første spillerunde. Buddet vanskeliggøres særligt af, at transfervinduet har åbent næsten halvanden måned og de fleste handler først falder på plads hen mod slutningen af transfervinduet.

Jeg forventer en meget jævnbyrdig sæson, som det var tilfældet i sidste sæson. I toppen er F.C. København nok urørlige og F.C. Nordsjælland  vil ligeledes slutte i toppen. Jeg har desuden fidus til Brøndby i år men alle andre hold må forventes at kunne komme i nedrykningsfare og de enkelte placeringer er svære at fastlægge, da holdene forventes at slutte meget tæt.

1. F.C. København

Vinder mesterskabet igen da forfølgerfeltet ser svagere ud end sidste sæson. Igen er F.C. Nordsjælland den eneste reelle konkurrent og de ser en smule svækket ud med afgangen af Jores Okere og en stor gruppe af nye spillere, der skal spilles ind. F.C. København har handlet lidt ind, men der vil givetvis ske mere. Overliggeren er sat ganske højt med tilgangen af den yderst rutinerede Olaf Mellberg og den utilregnelige både for med- og modspillere Marvin Pourie. Isæt i forhold til de kommende Champions League udfordringer må man forvente, at københavnerne henter en central midtbanemand med klasse. Om de gør det eller ej vil deres klasse også uden Andreas Cornelius være nok til at sikre dem mesterskabet.

2. F.C. Nordsjælland

Det virker umiddelbart underligt, at nordsjællænderne ikke har i sinde at købe en direkte erstatning for Jores Okere, der har været superligaens i særklasse bedste stopper. Klubben har en filosofi om at have tillid til og ville føre unge spillere frem, men det virker satset at erstatte Okere med en nyoprykket senior til at supplere den stadigt udviklende Ivan Runje i midterforsvaret.

Fremad banen er holdet styrket og man kan undre sig over, hvor mange offensive midtbanespillere holdet egentligt har brug. Kim Aabech har en blakket fortid, men Kasper Hjulmand kender ham godt og er måske manden, der i de rette rammer endelig kan forløse det store talent. Martin Vingaard er en rigtig dygtig spiler, som vil være en stor gevinst, hvis man kan få ham i gang igen. Det bliver også spændende at følge Jens Stryger Larsen, som tilsyneladende er købt som en dynamisk back. Det bliver i det hele taget spændende at følge holdet offensiv med alle de forskellige muligheder, hvor en joker kan være den evigt skadede og kæmpestore Joe Sisé, hvis potentiale endnu står uklart.

3. Brøndby

For første gang i mange år er der positive historier, der flyder fra Brøndby – noget tyder på at vestegnsklubben endelig har fået den friske start, man har sukket efter  så længe. Ikke blot er en helt ny sportslig ledelse trådt til anført af Thomas Frank, man har endelig også fået luget ud i den dyre og uigennemtænkte trup, man havde samlet. Væk er spillere som Jan Kristiansen, Clarence Goodson og Dennis Rommedahl, der aldrig rigtigt præstere i den gule trøje. Brøndby har et ungt hold, der kender hinanden suppleret af rutinerede kræfter som Mikkel Thygesen og især Martin Albrechtsen.

Brøndby har desuden handlet meget fornuftigt ind med en klassekeeper i Lucas Hradecky, en solid svensk stopper og en midtbanestyrmand i Martin Ørnskov. Truppen er dog stadig spinkel og man må forvente at særligt en kantspiller bliver hentet – her er Ken Ilsø, der står uden kontrakt, nok ikke et dårligt bud. Det kan desuden diskuteres om, der skal hentes endnu en angriber. Hvis Simon Makienok bliver solgt, skal man helt sikkert købe en angriber, da man så blot har den kronisk skadede Martin Bernburg tilbage. Ligeledes er den centrale midtbane stadig trods købet af Martin Ørnskov tyndt besat, så snart man bevæger sig fra banen til bænken, er den besat af meget urutinerede kræfter.

Brøndbys unge spillere har fået meget spilletid og stort ansvar og det vil i den kommende sæson sammen med tilgangen af rutinerede forstærkninger skabe et meget spændende hold med perspektiver, der dog allerede grundet den jævnbyrdige Superliga vil kunne bringe dem højt i tabellen.

4. FC Midtjylland

Der er mange ubekendte i Midtjylland. Man har solgt sin store profil Mads Albæk og det er meget tvivlsom, om den anden store midtbaneprofil Petter Andersson også er at finde i Midtjylland, når transfervinduet er overstået. Ligeledes meldes også Jesper Juelsgård på vej videre. Ulvene har omvendt ikke hentet profiler ind, men årsagen til, at jeg alligevel tror på dem er, den stærke fødekæde af spillere man har. Holdet har været i gang med en udvikling af deres spil, men har fundet tilbage til kernen af, hvad de er dygtige til og det vil også vise sig som en styrke set over en hel sæson.

5. Randers

Randers overraskede – ikke mindst mig – i sidste sæson. Colin Todd har skabt et ærligt hold, der kender egne styrker og svagheder og gør sig selv gode ved at fokusere på det man kan. Holdet har ikke haft den store udskiftning om end, at man har skiftet keeper fra David Ousted til Mikkel Andersen, der er hentet hjem fra England. I en ustabil superliga med udsalg af profiler vil Randers blive belønnet for deres stabilitet.

6. AGF

AGF er næsten per definition en svær størrelse. Jeg troede på dem sidste år, men de startede skidt, havde en meget flot periode med en skarp Aron Johansson og en forfærdelig afslutning, der nær havde bragt dem i alvorlig nedrykningsfare.

Der er ikke sket det store med truppen – endnu og det er spørgsmålet om de ikke vil få endnu en sæson, hvor gode perioder vil blive afløst af mindre gode.

Holdet har gennemgået en foryngelseskur og kan udvikle sig meget spændende, men man må forvente at denne sæson bliver endnu en mellemsæson.

7. Sønderjyske

Ovenpå en klassisk Sønderjyske sæson, hvor man mod slutningen af sæsonen bragte sig i behørig afstand af nedrykningsstregen, har sommeren ligeledes været typisk Sønderjyske. Man har solgt sin største profil Lasse Vibe og hentet mere ukendte navne ind senest Ayob Sørensen fra Lyngby.

Som det gælder for Randers vil stabiliteten ligeledes redde Sønderjyske igennem den kommende sæson. Rækken vil være tæt som i sidste sæson men Sønderjyske vil i sidste ende redde sig fri af nedrykningen. Holdet er dog ikke stærkt nok til at blande sig i toppen men vil blive en del af den store masse af hold, der vil snuse til nedrykning og høre til det brede midterfelt.

8. Esbjerg

Esbjerg kam ind i fantastisk stime i forårssæsonen, der førte til en pokaltriumf. Væk er nu træner Jess Thorup og den stærke målmand Hradecky. Det vil tage tid for klubben at justere sig til den nye træners ideer og holdet vil falde ned på et mere jævnt niveau. Det må også forventes, at klubben i løbet af sæsonen vil sælge en eller flere af de profiler, der åbenbarede sig i sidste sæson. Det virker dog som et solidt fundament i fiskerbyen og en hæderlig midterplacering er den mest sandsynlige udgang på sæsonen.

9. OB

OB befinder sig nærmest i en kronisk krise, som man har gjort det minimum siden hele den sportslige ledelse blev fyret for et par år siden. Det er kun grundet problemer i Brøndby, at fokus har været flyttet væk fra fynboerne, der rent faktisk er endt under Brøndby som nummer 10 de sidste to sæsoner. De lider af de samme problemer som Brøndby har gjort i mange sæsoner med en meget ujævnt sammensat trup. Flere lejesvende har forladt klubben i sommeren og der er ikke blevet hentet væsentligt ind til truppen.

Fynboerne vil spille boldbesiddende fodbold men har ikke en trup, der understøtter det. Klubben mangler en venstreback og midterforsvaret ser skrøbeligt ud med en aldrende Anders Møller Christensen. Jesper Christensen er en svingende målmand og midtbanen mangler også noget, yderligere er angrebet tyndt. OB skal passe på med ikke at komme i nedrykningsfare og det er ikke urealistisk, at Troels Bech må lide den tort at blive fyret for tredje gang i OB selvom, at han formodentligt har ganske lang snor, da ledelse allerede ved ansættelse af Troels Beck satte ganske meget på spil.

10. AAB

AAB overpræstere i sidste sæson, hvilket resulterede i en kvalifikation til europæisk fodbold. I pausen har man solgt Niclas Helenius uden, at det betyder væsentlige midler til at agere for på transfermarkedet. AAB er tvunget til at sælge, hvis de får et godt tilbud og på rygtebørsen har forsvarskrumtappen Lasse Nielsen allerede været rygtet på vej væk. Holdet er urutineret og ved modgang kan holdet hurtigt ende i en ond cirkel, som det ikke bliver nemmere at komme ud af uden en målscorer – bare spørg i Horsens.

AAB er sammen med Brøndby de eneste klubber, der altid har optrådt i Superligaen, men jeg ser en overhængende fare for, at den status kommer under gevaldigt pres for nordjyderne i denne sæson.

11. F.C. Vestsjælland

Det kan blive både fugl og fisk for Vestsjællænderne, der har oprustet kraftigt forud for sæsonstart og stadig mangler at hente en tiltrængt angriber. At klubben stiler højt understøttes af at Djiby Fall er et af de navne, der har været kædet sammen med klubben.

Vestsjællænderne har dog også superligaens ældste trup og sporene skræmmer, når man kigger tilbage på Vejle, der for nogle sæsoner siden forsøgte at købe sig til overlevelse i Superligaen ved at hente en stor gruppe af rutinerede (afdankede) spillere. I Vestsjælland er man dog opmærksom på problemstillingen og mener, at man har købt sultne spillere, der vil kæmpe for holdet. Det kan også gå i den anden retning og nærme sig en sæson, som Randers og Esbjerg præsterede som oprykkere sidste sæson.

I sidste sæson havde man en meget stærkt forsvar, men allerede nu er begge backer skiftet ud, ligesom en række pladser længere fremme af banen vil være forstærket i forhold til sidste sæson. Det vil dog tage tid for dette hold at blive spillet sammen og det kan blive afgørende, hvor længe det vil tage i forhold til nedrykning. Sikkert er det dog, at Vestsjællænderne ikke vil blive en prygelknäbe i Superligaen.

12. Viborg

Jeg anser Viborg for relativt sikre nedrykkere. Man har en rutineret træner i Ove Christensen, der ved, hvad overlevelse kræver. Det er dog ikke altid nok, som man så med Viggo Jensen i Silkeborg sidste sæson.

Holdet er ikke blevet forstærket henover sommeren, hvor man tværtimod har solgt keeper Martin Hansen til F.C. Nordsjælland og erstattet ham med en ukendt polsk keeper, som nok mest er at regne for en lottokupen. Holdet er urutineret i Superliga sammenhæng og selvom, at den notoriske målscorer Thomas Dalgaard også nok skal få scoret i Superligaen, vil det ikke være nok til overlevelse i en klub, der ikke har de store midler til forstærkningerne. Det ligner en ny tur i den elevator, man er så bekendt med i domkirkebyen.

Sidste sæson

I sidste sæson lavede jeg en lignende optakt efter første spillerunde. Det var dog med spredt held. Nedenfor ses mit bud og den endelige slutstilling.

Mit bud:

1. F.C. Nordsjælland

2. F.C. København

3. F.C. Midtjylland

4. AGF

5. Sønderjyske

6. Horsens

7. OB

8. Esbjerg

9. Brøndby

10. Silkeborg

11. AAB

12. Randers

Den endelige stilling:

1. F.C. København

2. F.C. Nordsjælland

3. Randers

4. Esbjerg

5. AAB

6. F.C. Midtjylland

7. AGF

8. Sønderjyske

9. Brøndby

10. OB

11. Horsens

12. Silkeborg

Som det ses var der en del fejlskud. Det eneste hold, jeg ramte helt rigtigt, var Brøndby.

This entry was posted in Fodbold and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Superligaoptakt 2013-2014

  1. Pingback: Superligaoptakt 2013/2014 | Netudgaven.dk

  2. Klaus says:

    Tøhø, AaB rykkede vist ikke ned i år :-)

  3. Mads says:

    Nej det må man sige! Det havde jeg trods alt ikke heller ikke helt spået selvom, at det var tæt på.

    Men stort tillykke det var fuldt fortjent.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>